Zelfstandig ondernemer

Timemanagement voor ZZP’ers

Timemanagement voor ZZP’ers

Jij als zelfstandig ondernemer wilt maar één ding: op een efficiënte manier je doelen behalen. Maar wanneer wélk doel? En waar moet je beginnen? Volle agenda’s, veel afspraken… Je plant wel, maar waarom dan nog steeds die stress? Tijd voor time management!

Voordelen van time management

Als jij je werkzaamheden op de juiste manier plant, voorkomt dit veel stress. Een goede tijdsindeling resulteert in precies en efficiënt werken, maar ook in een fijne samenwerking met andere collega’s. Met behulp van time management behaal jij je doelen wél.

Tip 1 Houd de klok in de gaten

Is het je eindelijk gelukt om geconcentreerd te werken, (linken naar de blog beter concentreren op je werk) vergeet je de tijd. Als je geconcentreerd bezig bent, is de verleiding groot om de tijd compleet te vergeten. Om succesvol te zijn is het belangrijk om je tijd goed in te delen en in de gaten te houden. Zet bijvoorbeeld bij iedere werkzaamheid die je plant een realistisch tijdsbestek. Vraag jezelf af: hoelang wil ik hier over doen, hoelang kán ik hier over doen? Nogmaals, wees realistisch!

Tip 2 Werk effectief én efficiënt

Effectiviteit betekent: de juiste dingen doen. Dit heeft alles te maken met prioriteiten stellen. Welke taken moet jíj doen? Verspil geen tijd met werkzaamheden die je niet per se hoeft te doen, of die anderen beter voor jóu kunnen doen. De snelste weg naar je doel tóe, heeft alles te maken met efficiënt werken. Op welke manier wil jij je doelen bereiken? Concentratie, werkgeheugen en overzicht zijn drie belangrijke succesfactoren om efficiënt te werken. Maar ga niet té snel, zo kan je namelijk belangrijke details over het hoofd zien. Wat is je focus voor de komende periode?

Tip 3 Focus, focus, focus

Dan komen we meteen aan bij tip drie. Focus is dé key voor jou als ondernemer. Heel hard werken doe je graag om jouw doelen te behalen. Maar waar wil je eigenlijk heen? Waar wil je over een half jaar staan met je onderneming? En over twee jaar? En over tien jaar? Stel niet alleen langetermijndoelstellingen, maar ook kortetermijndoelstellingen. Focus bovendien op je omzet. Houd bij wat je binnenkrijgt iedere dag. Of iedere week. Net wat jij fijn vindt. Laten we de klant niet vergeten… Wie is jouw ideale klant? Hoe laat jij die zien dat jij expert bent? Focus heeft alles te maken met kiezen. Wat doe ik wel, maar vooral: wat doe ik niet?

Valkuilen

Zoals je hierboven hebt gelezen hangt jouw succes af van veel factoren. Toch zijn er ook veel valkuilen zoals afleiding, onrealistisch zijn, te veel willen of gebrek aan focus. Wees er van bewust dat ook de minder leuke dingen moeten gebeuren. Moeilijke taken komen vaak in het geding. Ze worden uitgesteld, waardoor je uiteindelijk in tijdnood komt. Start de dag eens met de lastigste en grootste klus. Geef daarnaast je grens aan. Bewaak jouw taak en onthoud: niet alles kan tegelijk, maar ook niet alles hóeft tegelijk. Door op een eenvoudige manier structuur aan te brengen in je werkzaamheden, word jíj succesvol. Schrijf alles op, maak je hoofd leeg en…begin!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *