Timemanagement planning

Het vreemde effect van een goede planning

In mijn dagelijks werk kom ik ondernemers tegen die ik help om meer structuur te creëren in hun business. Meer structuur zodat er meer overzicht ontstaat. Met meer overzicht kun je nu eenmaal beter ondernemen dan dat je word ‘opgeslokt’ door de chaos en de waan van alledag.

Planning

De planning is bij veel ondernemers een hekel punt. Het is altijd passen en meten om je projecten gedaan te krijgen en tegelijkertijd de klant tevreden te houden. Wat je niet in de gaten hebt, is dat je gewend raakt aan de ‘chaos’ die je is overvallen. (Of zelf hebt gecreëerd dat laat ik nu maar even in het midden ?)

Het klinkt gek, maar je raakt gewend aan het patroon wat is ontstaan. En alles waar je aan gewend bent geraakt hecht je en zekere vorm van waarde aan. Het geeft je vastigheid.

Ja, ook de patronen waar je dus eigenlijk vanaf wilt. Je zie hier het verschil tussen weten (rationeel) en voelen (emotioneel) jouw rationele gedeelte wil structuur, maar het emotionele gedeelte wil niet van zijn patroon af. Het geeft een vorm van vastigheid.

Daarom is het in de meeste gevallen zo verdraaide lastig om te veranderen…

Toch veranderen

Maar… jouw rationele deel houdt niet op. En gelukkig maar! Je weet dat je op zoek moet gaan naar structuur, orde en stabiliteit. Omdat je WEET dat het goed voor je is.

Hoe pak je dat dan aan?

Focus

Om te groeien of ontwikkelen naar een nieuw resultaat zul je duidelijk moeten krijgen hoe het eruit ziet wanneer je klaar bent.

In dit geval dus: hoe ziet het eruit wanneer ik een duidelijke structuur heb gecreëerd?
Focus je niet op de verandering zelf. Deze gaat vanzelf weer voorbij.

Ik heb eerder een uitgebreid artikel over geschreven over doelen stellen.

Focus op het eindresultaat. Dat vraagt van je dat je van tevoren goed nadenkt over hoe het eruit ziet wanneer je dat hebt bereikt.

In het geval van een betere planning waarmee je structuur creëert, kan dat betekenen dat je tijd overhoud. Dat zou logisch zijn. Want als je orde schept in de chaos, moet je ruimte overhouden.

Toch..?

Vreemd effect

Tijd over is vreemd. We zijn inmiddels gewend aan ons drukke bestaan, en soms voelt dat goed ook. Helemaal als je op een verjaardag kan vertellen dat je erg druk bent. Je familie zal gek opkijken als ze vragen hoe het met je gaat, en je vertelt ze dat je tegenwoordig tijd en ruimte overhoudt.

En zelf doe je dat ook.
‘het kan toch niet zo zijn dat ik nu ineens tijd overhoudt’?

Ja, dat kan wel. En dat is het vreemde effect van een goede planning. Een positieve leegte. Ga ervan uit dat wanneer je structuur creëert, dat je ook ruimte gaat overhouden.

Daar deed je het toch voor???

Invulling

Tijd over? Bepaal van tevoren hoeveel tijd je wilt vrijmaken, en zorg voor een invulling. Dat geeft je zo min mogelijk kans om terug te vallen in je oude chaotische bestaan.

Het effect? Je bent effectiever. Omdat je hetzelfde doet in minder tijd, en daarmee ruimte hebt voor andere activiteiten. Bijvoorbeeld werken áán je bedrijf in plaats van ín je bedrijf.

 

Ben jij aan een flinke opruimbeurt toe? Kijk eens of we je kunnen helpen met een cursus time management.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *