Meer klanten krijgen

5 Tips voor het krijgen van meer klanten

Als ondernemer droom je natuurlijk van meer klanten en het liefste wil je dat ze zelf bij je aankloppen. Helaas is dit niet de werkelijkheid. Er is veel concurrentie. Dus hoe zorg je ervoor dat klanten voor jou kiezen? Wij geven je graag tips om je klantenbestand te kunnen vergroten.

 

1.      Bepaal hoeveel klanten je wil bereiken

Je wens is om meer klanten te krijgen, maar dit is geen concreet doel. Stel daarom SMART doelen op waarin je beschrijft hoeveel nieuwe klanten je wil krijgen. Maak dit doel zo specifiek mogelijk.

 

2.      Bedenk wat jou uniek en onderscheidt van je concurrenten

Door de grote concurrentie is het belangrijk dat je voor jezelf duidelijk hebt wat jou van hen onderscheidt. Je kan je op verschillende vlakken onderscheiden van je concurrenten. Denk hierbij aan het product wat je aanbiedt, bijvoorbeeld een handgemaakte tafel van een niet veel voorkomende houtsoort. Op productniveau kan je jezelf met de volgende criteria ook onderscheiden van je concurrenten:

  • De hoogste kwaliteit;
  • De goedkoopste aanbieder;
  • Het gebruik van maatschappelijk verantwoorde grondstoffen;
  • Mogelijkheid tot maatwerk.

Buiten dat je product onderscheidend is, ben jij als ondernemer ook anders dan jouw concurrenten. Om meer klanten te krijgen kan je je ook richten op de persoonlijke benadering. Hier vallen onder andere de volgende criteria onder:

  • De beste service;
  • De meeste mankracht waardoor projecten snel klaar zijn;
  • Meest gunstige voorwaarden;
  • Snelle respons bij klachten of urgente projecten.

De kenmerken van een product en de voordelen voor de klant vormen samen de propositie van een onderneming. De plek die jij kiest als bedrijf ten opzichte van de concurrenten noemen we de positionering. Het beschrijven van je missie, visie en kernwaarden helpen je om een propositie en positionering te kiezen.

Als je het lastig vindt om te bepalen wat jouw unieke en onderscheidende factoren zijn, vraag dan aan bestaande en nieuwe klanten waarom ze voor jou hebben gekozen. Dit kan je waardevolle informatie geven.

3.      Weet waar je doelgroep zich bevindt

Als je meer klanten binnen wil halen, moet je wel weten waar zij zich bevinden. Dit kan offline zijn zoals op een beurs, bij stations, in de trein of online zoals op LinkedIn, Facebook, Instagram en Twitter.

Het bereiken van je offline klanten kan via advertenties langs de weg, in de krant, in bushokjes, op het station of tijdens een beurs waar jouw doelgroep veelal naartoe gaat. Sociale media geven je ook veel mogelijkheden. De kunst is om de offline en online media op elkaar af te stemmen zodat ze elkaar aanvullen. Stel, je staat op een beurs, dan kan je op voorhand aandacht hieraan geven op social media. Hierin geef je aan dat je op de beurs staat en nodig je mensen om ook te komen en je te ontmoeten op jouw stand. Tijdens de beursdag kan je verschillende berichten plaatsen over het succes van deze dag. Dit kan je vervolgens versterken door foto’s of filmpjes bij te voegen.

Als je niet weet waar je doelgroep zich bevindt kan het een zoektocht worden wat onnodig veel tijd en geld kan kosten. Bepaal daarom op voorhand welke kanalen jou kan helpen in het krijgen van meer klanten.

4.      Verras je klanten en doe iets extra’s voor ze

Veel bedrijven geven de klant precies wat hij vraagt, maar je kunt hier nog een stapje verder in gaan. Namelijk de klant bieden wat hij nodig heeft. Klikt logisch denk je, maar door écht goed te luisteren naar je klant kan je echt meedenken met jouw klant. Door aan de klant te vragen waar hij naar op zoek is of vanuit welk probleem hij jou inschakelt, kan je echt meedenken met je klant. Door dit te doen kan je het aanbod ook geheel laten aansluiten op wat de klant nodig heeft.

5.      Vergeet je bestaande klanten niet

De klant is binnen! En nu? Veel ondernemers zijn blij als ze een klant hebben binnengehaald, maar vergeten daarna vervolgens het contact te onderhouden. Dat is een gemiste kans, want bestaande klanten kunnen ervoor zorgen dat jij meer klanten krijgt. Dit door bijvoorbeeld positieve verhalen te vertellen over de manier waarop jij hen geholpen hebt of de kwaliteit van de producten die je gebruikt. Bestaande klanten kunnen daarbij ook online recensies geven op Google of Facebook. Mensen die op zoek zijn naar hetgeen dat jij aanbiedt zullen meerdere bedrijven overwegen. Positieve reacties kunnen dan de doorslag geven om voor jou te kiezen.

 

Door van je klanten vrienden te maken kan je ook zorgen voor meer klanten. Er zitten veel voordelen aan deze strategie, maar de belangrijkste is misschien wel dat deze klanten loyaal zijn aan jou. Als zij nog een keer iets nodig hebben zullen zij bij jou aankloppen en niet bij je concurrent.

En laten we direct praktisch zijn. het is makkelijker om iets te verkopen aan iemand die toch al klant is dan een nieuwe klant te zoeken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *