groei ondernemer

3 veelgemaakte fouten die jouw groei tegenhouden

Iedere ondernemer heeft een plan. Tenminste, een idee over waar je naartoe wilt met jouw bedrijf. Dat hoeft niet heel ambitieus te zijn, maar je wilt sowieso niet stil blijven staan. (wil je dat wel, verspil je tijd dan niet aan het lezen van dit artikel)

Toch blijkt de praktijk vaak weerbarstiger dan het idee. Ik deel 3 veel gemaakte fouten bij het maken van jouw plan.

Lekker vaag blijven

Het grootste probleem van een idee is dat het een hersenspinsel is. Je hebt een ideaalbeeld in je hoofd, maar dat is een fractie van wat je in werkelijkheid echt wilt. Hierdoor weet je simpelweg niet goed welke stappen je moet ondernemen om verder te komen in de richting van jouw ideaalbeeld. Wees daarom duidelijk naar jezelf. Zorg ervoor dat je concreet bent over wat je wilt. Als je ons kent, of meerdere blogs hebt gelezen van mij, dan weet je dat ik er op blijf hameren om duidelijk en concreet te zijn. Waarom? Omdat de vaagheid je nergens brengt. Je weet tenslotte niet eens wat jouw concrete doelstelling is.

Lekker blijven dromen

Het is heerlijk om te dagdromen. Je kunt er echt van genieten en soms inzichten opdoen. Wist je echter dat heel veel (maar echt heel veel) ondernemers continu aan het dagdromen zijn?

Als je ze vraagt of ze een plan hebben, dan schudden ze heftig van ja. Ja we hebben veel ideeën en we willen groeien.

Maar… waar staat dat dan? Heb je weleens pen en papier gepakt? Heb je weleens wat opgeschreven om concreter te worden? Of zodat je het kan afvinken zodra je een doel hebt behaald?

Zet je wensen eens op papier. Dat hoeven nog niet eens strak en netjes geformuleerde doelen te zijn (dat komt later wel) maar begin eens met het op papier zetten. (ik heb daar eerder dit artikel over geschreven)

Je voelt hem al aankomen hè? “Ik ben niet zo’n schrijver”. Het briljante excuus om lekker te blijven dagdromen.
In werkelijkheid is dit een excuus om niet concreet te worden. Hiervoor moet je soms een beetje uit je comfortzone, en dat vinden wij mensen niet zo fijn. Dat is eng terrein. (Maar we zijn wel ondernemer!) pak nu eens pen en papier, en begin gewoon eens te schrijven met wat je zou willen.

Blijf je in je comfortzone met hetzelfde resultaat als gister OF ga je de uitdaging aan en pak jij wél pen en papier?

Vol gas doorgaan

Groei en ontwikkeling kost tijd. En die tijd die zul jij moeten investeren. Wanneer je blijft doorgaan en zoveel mogelijk blijft werken om misschien wat extra’s over te houden, dan getuigd dat niet erg van ondernemerschap.
Begrijp me even goed: Je mag best wel veel werken, daar is niets mis mee. Maar verwacht niet dat je ontwikkelt door vol gas te blijven gaan. Dat houdt je niet vol.

Stel nou dat je jezelf als een soort oermens ziet die gewoon door kan blijven werken. Let dan wel even op het volgende. Wanneer je werkt, kun je niet werken aan je strategie of je richting bepalen. Je bent dan ‘bij jezelf in dienst’. Prima, maar je komt er niet veel verder mee vooruit als het gaat om je plannen.

Groeien

Ben jij nou van plan om deze fouten niet te maken óf doe je het, maar wil jij verder als ondernemer? En wil jij jouw ideeën omzetten in plannen en werkelijkheid?

Vul dan het contactformulier even in en we sparren een uurtje over hoe jij jouw plannen kan omzetten in resultaat!
Kijk ook eens wat een cursus time management voor je kan betekenen.

Tot snel!

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *